Vizitati locatia amintita...

Pozitie: Calarasi, Oltenita, Biserica Sf�ntul Nicolae - Olteni?a Nord

Vedere stradala disponibila la o distanta de aproximativ: metri de obiectiv (folositi mouse-ul pentru deplasare)

Vedere satelit
Traseu GPS
Info Reper
Pe aceeasi tema
„Spiritualitate si cultură la sud de Carpați”
28 Iunie, 2016

            În perioada 25 – 26 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a avut loc pelerinajul „Spiritualitate și cultură la sud de Carpați” , organizat de parohiile „Sfântul Nicolae – Oltenița Nord” și „Sfântul Gheorghe – Oltenița”. În cadrul pelerinajului, un grup de 55 de credincioși de la cele două parohii, însoțit de preotul paroh Anca Cristian și preotul slujitor Cipleu Rodin – Bogdan a vizitat și s-a închinat într-unele din cele mai reprezentative monumente de artă bisericească medievală din zona județelor Argeș, Vâlcea și Gorj.

            Primul popas duhovnicesc a fost Biserica Domnească  Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, ctitoria lui Basarab I (1310 – 1352), cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Româneasca. Curatorul bisericii, Ștefan Dumitrache, a oferit grupului informații prețioase despre ctitorii si binefăcătorii ei de-a lungul timpului, dar și despre pictura foarte valoroasă ce anticipează renașterea italiană.

            A urmat vizitarea Mănăstirii Curtea de  Argeș, cel mai important loc de pelerinaj și rugăciune din vechea capitală a Țării Românești, ctitorie a Sfântului Domnitor Neagoe Basarab  în perioada 1512 – 1517. Sinteză strălucită de stiluri arhitectonice locale dar și internaționale, de numele mănăstirii este legată una din celebrele balade populare românești „Monastirea Argeșului” al cărei erou principal Meșterul Manole este constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab. Tot aici credincioșii s-au închinat la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, ce a trăit in secolul al XIII-lea pe teritoriul Bulgariei de astăzi. Una din cele mai iubite sfinte a spiritualității românești, simbol al filantropiei și a binelui comunitar, Sfânta Filofteia iși adăpostește sfintele sale moaște în Paraclisul mănăstirii, de unde își revarsă prinosul de rugăciuni și binefaceri asupra celor ce i se închină.

            La vremea amiezii, grupul pelerinilor s-a îndreptat către salina de la Ocnele Mari, străvechi centru de exploatare a sării încă de pe vremea geto-dacilor. Aflată, se crede, pe amplasamentul centrului tribal antic Buridava, salina de la Ocnele Mari este cea mai mare exploatare de sare  din sud – vestul țării. 

            Al doilea popas duhovnicesc a avut loc la Mănăstirea Hurezi, ctitorie a domnitorului martir Constantin Brâncoveanu ( 1688 – 1714), cel mai vast ansamblu de arhitectura medievală mănăstirească din Țara Românească și una din puținele mănăstiri din România care păstrează toate clădirile originale aproape neschimbate. Gândit ca o necropolă a familiei domnitorului, ansamblul de la Hurezi impune un stil original în arhitectură și decorație ce a marcat mai bine de un veac modul de a construi din Țara Românească. Este vorba de stilul brâncovenesc în care se regăsesc tradiția bizantină, elemente de renaștere târzie și baroc și elemente  orientale aduse de meșteri din centre ale Peninsulei Balcanice.

            După o zi atât de bogată în locuri de spiritualitate și cultură, grupul de pelerini a petrecut seara pe malul râului Jiu, în municipiul Târgu Jiu unde s-a desfătat cu imaginea ansamblului monumental din centrul orașului al marelui sculptor Constantin Brâncuși: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.

            Ziua de duminică i-a binecuvântat pe pelerinii oltenițeni cu prezența la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, ridicat de Sfântul Cuvios Nicodim între anii 1377 – 1378.  Aici, marele stareţ formează o obşte renumită de zeci de călugări, ajută la menţinerea  vieţii isihaste pe valea Tismanei și pune rânduiala călugărească de chinovie, după tradiţia Muntelui Athos. Mănăstirea Tismana nu este numai o veche vatră monahală ci și un vechi centru cultural, aici funcționând prima școală din țară de caligrafi și copiști de cărți bisericești.

            După închinarea la moaștele Sfântului Nicodim, pașii pelerinilor s-au îndreptat către urmatorul popas duhovnicesc, aflat la granița dintre Munții Parâng și Căpățânii: Mănăstirea Polovragi. Ctitorie a fraților Radu și Petru, fii lui Danciu Zamona, doi boieri munteni din anul 1505. Mănăstirea are  o colecție muzeală, ce adăpostește o bogată colecție de icoane ce provin din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, precum și depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3.000 de volume în limbile română, slavonă și greacă.

            Arșița amiezii i-a facut pe pelerini să profite de prezența în apropierea mănăstirii a unui obiectiv turistic natural, Peștera Polovragi. Cei 800 de metri de galerie vizitabilă i-a întâmpinat nu numai cu răcoarea celor 9 grade Celsius dar și cu imaginea coloniei de lilieci de peșteră precum și cu bogăția de informații și legende ale locului furnizate de ghidul obiectivului.

            Ultimul popas duhovnicesc al pelerinajului a fost Mănăstirea Bistrița, ctitorie a boierilor Craiovești Barbu, Pârvu Danciu și Radu, zidită între anii 1492 – 1494. Focar de cultură, la Mănăstirea Bistrița a fost tipărită în 1508 prima carte în limba română, „Liturghierul”. Biserica mănăstirii ce poartă un prețios veșmânt pictural ce îi aparține lui Gheorghe Tătărescu adăpostește moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, de neam grec, trăitor în secolul al VIII-lea, preot, pustnic și mare apărător al sfintelor icoane.

            Tărziu în noapte, grupul de pelerini a revenit acasă după un itinerariu lung și foarte bogat, o adevărată întoarcere în istoria și spiritualitatea medievală românească.

            Pe parcursul pelerinajului, părintele Rodin – Bogdan Cipleu a oferit credincioșilor informații și explicații privind obiectivele vizitate și, de asemenea, s-au intonat rugăciuni și cântari bisericești.

 

            A  consemnat  Preot  Cristian  Anca.

© 2018 - Retea web Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Administrator site: DR. ING. DIPL. ŞTEFAN CĂTĂLIN NIŢĂ
Un concept Lacasuri Ortodoxe®. Powered by NETCreator
NETCreator