Concursul Naţional „ICOANA ORTODOXĂ – LUMINA CREDINŢEI”

Patriarhia Română, prin Sectorul Patrimoniu cultural şi Sectorul Teologic-educaţional, organizează concursul ‘Icoana ortodoxă – lumina credinţei’ la care poate participa orice pictor de icoane din cadrul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române care are vârsta minimă de 18 ani.

Concursul este desfăşurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi se va desfăşura pe o perioadă de aproape cinci luni, între 9 ianuarie şi 21 mai. Prin acest concurs, Patriarhia Română creează un cadru de afirmare a artiştilor iconari valoroşi care promovează arta bisericească autentică, înscrisă pe coordonatele mărturisite de Teologia Bisericii şi în conformitate cu tradiţia de veacuri a picturii icoanelor pe lemn în stil neobizantin, dar şi a picturii pe sticlă în stilul românesc tradiţional. Prin acest concurs se urmăreşte educarea credincioşilor în ceea ce priveşte o icoană adevărată, pictată după tradiţia bisericească. Obiectivul general al concursului este păstrarea tradiţiilor religioase şi culturale prin punerea în valoare a talentelor din pictura bisericească. Obiectivele specifice mai sunt încurajarea şi promovarea artei autentice, descoperirea pictorilor iconari cu aptitudini plastice şi realizarea unui catalog de poze cu cele mai frumoase icoane din concurs şi, nu în cele din urmă, facilitarea accesului credincioşilor la cumpărarea icoanelor reprezentative pentru arta bisericească. Concursul are şi premii pentru cele două secţiuni, pictură pe lemn şi pictură pe sticlă.

Concursul naţional ‘Icoana ortodoxă – lumina credinţei’ este organizat pentru prima dată, iar de anul viitor, la a doua ediţie, se vor adăuga şi alte două secţiuni: pictură în frescă şi pictură în tehnică mozaic. Picturile pe lemn şi pe sticlă vor fi trimise de participanţi în perioada 20-30 aprilie pe adresa Centrului pentru patrimoniu cultural ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’, strada Maria Rossetti, nr. 63, sector 2, cu menţiunea ‘Pentru Concursul naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei’. Concurenţii se pot înscrie la una sau la ambele secţiuni ale concursului, respectând condiţiile de participare pentru fiecare secţiune în parte.

Informaţii suplimentare cu privire la regulamentul, descrierea, organizarea, evaluarea concursului, etc., se pot găsi în materialul de mai jos:

Concursul Naţional „ICOANA ORTODOXĂ – LUMINA CREDINŢEI” [https://protoieriaoltenita.ro/wp-content/uploads/2012/01/Concursul-National-I.O.-L.C.-2012.pdf]

[]

Related Posts

Sari la conținut