Lumina Sfântă de la Ierusalim

Sfânta Lumină este aşteptată în aceste momente să sosească la Sfântul mormânt din Ierusalim. Acolo se află şi delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Părintele Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, prezent la Ierusalim, în delegaţia Bisericii noastre , a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS.

„Atmosfera este una specifică acestui loc, deoarece, după un obicei stabilit de multă vreme, cu puţin timp înainte de Vecernia din ziua Sâmbetei Celei Mari vin foarte mulţi creştini din Betleem care cer stăruitor bătând din tobe, venirea Sfintei lumini. Foarte mulţi dintre ei strigă Să vină lumina, Să vină lumina. La prima vedere aceasta pare ca o gălăgie, dezordine, însă este de fapt o ceremonie care ţine de veacuri şi care premerge momentul rugăciunii când deasupra pietrei de la Sfântul Mormânt se pogoară Sfânta Lumină. Se aşteaptă venirea Patriarhului Ierusalimului şi a celorlalţi care vor oficia Vecernia din această sfântă şi mare zi. Sunt foarte mulţi credincioşi, foarte mulţi pelerini din întreaga lume”, a precizat Părintele Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Venirea Luminii de la Ierusalim în Sâmbăta Mare simbolizează Lumina pe care a dus-o cu Sine Mântuitorul Hristos, când S-a coborât cu sufletul în iad, pentru a-i învia pe cei de acolo.

[]

Related Posts

Sari la conținut