Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul – Ocrotitorul Protopopiatului Olteniţa

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, originar din Iviria, pe numele de botez Andrei, este luat de tânăr rob de turci şi adus la Constantinopol. Aici este răscumpărat de Patriarhia ecumenică, unde şi învaţă sculptura în lemn, pictura şi broderia, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă. În jurul anilor 1960, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu îl aduce în Ţara Românească, unde devine ucenic tipograf la fostul Episcop Mitrofan al Huşilor. Intră în cinul monahal şi este hirotonit preot, între anii 1691 şi 1694 preluând şi conducerea tipografiei din Bucureşti. După 1696 este egumen la Mănăstirea Snagov, unde, până în 1701, tipăreşte alte 15 cărţi, dintre care cinci în româneşte, iar una bilingvă, ‘Liturghierul greco-arab’ (1701), prima ediţie în limba arabă, pentru credincioşii din Antiohia.

Revine apoi în Bucureşti, vreme de 4 ani, continuând să tipărească alte 15 cărţi, în special de cult. Potrivit recomandării testamentare a mitropolitului Teodosie († 27 ianuarie 1708), care păstorise credincioşii din Ţara Românească timp de 40 de ani, la 22 februarie 1708, episcopul Antim este înscăunat mitropolit, de faţă fiind şi patriarhii Alexandriei şi Ierusalimului. Înflăcărat patriot şi luptător împotriva asupririi turceşti, ca şi voievodul şi susţinătorul său, Sfântul Constantin Brâncoveanu, mitropolitul Antim este arestat în primăvara anului 1716; forţat să-şi dea demisia şi refuzând-o, mitropolitul Antim este caterisit, pe nedrept, de Patriarhia Ecumenică, urmând să fie închis pe viaţă în Mănăstirea ‘Sfânta Ecaterina’ din Muntele Sinai. Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât, aruncându-i trupul în apele râului Tungisa, lângă Adrianopol (Turcia de astăzi). Abia după 250 de ani (1966), Patriarhia Ecumenică a anulat nedreapta sentinţă de caterisire dată asupra marelui Ierarh şi Mucenic Antim. A fost trecut în rândul Sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în luna iunie a anului 1992, cu data de prăznuire pe 27 septembrie.

Din anul 2009, odată cu sfinţirea noului sediu, Protopopiatul Olteniţa a fost pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Alegerea marelui ierarh Antim Ivireanul ca patron spiritual al noului sediu nu a fost una întâmplãtoare. Sfântul, sãrbãtorit la 27 septembrie, a avut pe teritoriul Protopopiatului Olteniţa un sãlaş de reculegere, de unde şi denumirea unei locaţii geografice cunoscute ca Odaia Vlãdichii.

Totodatã, Protopopiatului Olteniţa poartă de atunci în titulatura oficialã numele de Protopopiatul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul – Olteniţa.

[]

Related Posts

Sari la conținut