Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţă solemnă

Sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, 28 octombrie 2012, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a avut loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tema întâlnirii a fost 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română

Şedinţa a fost deschisă de Patriarhul României. Apoi, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dat citire sintezei dedicate 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, sinteză care cuprinde evaluări ale celor mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural şi mediatic organizate în acest an de către eparhiile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române.

Cu acest prilej, a fost difuzat filmul documentar Sfântul Maslu – Taina Vindecării, realizat de TRINITAS TV.

5 ani de BASILICA

În continuare, a avut loc un moment festiv dedicat aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române (27 octombrie 2007). Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal a prezentat cele mai importante activităţi ale componentelor Centrului de Presă BASILICA.

Lansarea noului site al Agenţiei de ştiri BASILICA

Totodată, în acest cadru festiv a fost lansat noul site al Agenţiei de Ştiri BASILICA, a Patriarhiei Române. Site-ul nou este superior vechiului site din punct de vedere al performanţei, al graficii, dar şi din punct de vedere al fiabilităţii, informaţiile fiind uşor de receptat, noua interfaţă facilitând o mai mare uşurinţă în navigare.

Agenţia a fost înfiinţată la iniţiativa, cu binecuvântarea şi purtarea de grija a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 27 octombrie 2007, ca parte integrantă a Centrului de Presă „BASILICA” al Patriarhiei Române. Lansarea oficială a Agenţiei de ştiri „BASILICA” s-a făcut în data de 16 iunie 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, având ca motto: Vestea buna împărtăşită tuturor.

Noi apariţii editoriale

Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a prezentat cele mai recente trei DVD-uri realizate de TRINITAS TV, cele mai recente trei CD-uri realizate de Radio TRINITAS, dar şi volumul Dialoguri ortodoxe la început de mileniu: 30 de interviuri cu ierarhi ortodocşi apărut la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române.

A urmat apoi prezentarea volumelor Cultură şi Duhovnicie. Articole publicate în Telegraful Român (1930- 1936), de Pr. prof. Dumitru Stăniloae şi Viaţa împăratului Constantin şi alte scrieri, de Eusebiu de Cezareea, col. PSB, vol. 8, apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

În continuare a avut loc prezentarea noutăţilor editoriale apărute la EdituraCuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Albumul Ctitoriile Sfântului Neagoe Basarab, a fost prezentat Pr. Mişu Radu – coordonator de ediţie. Apoi, Părintele arhid. Ionuţ Viorel Iordăchescu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor a descris volumul Îngrijirea paliativă. Importanţa consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative, volum semnat dna. Adriana Căruntu.

Pr. Nicolae-Cristian Câdă, consilier eparhial al Arhiepiscopia Bucureştilor a vorbit apoi despre o altă apariţie editorială şi anume Catedrala Patriarhală – Ghid, volum apărut la Editura Cuvântul Vieţii.

La finalul şedinţei, Înaltpreasfinţitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina a adresat un cuvânt în care şi-a exprimat aprecierea faţă de Biserica Ortodoxă Română: „Am fost impresionat să văd preoţi foarte tineri şi talentaţi, îndeosebi dirijorii de la Concursul Naţional Lăudaţi pe Domnul! care toţi erau arhidiaconi şi din acest punct de vedere putem spune că Biserica Ortodoxă Română este o Biserică dinamică care merge foarte hotărâtă pe drumul acesta al afirmării Ortodoxiei. Toate aceste manifestări au arătat pe de o parte ce s-a realizat în cei cinci ani de Patriarhat şi reprezintă un dar din partea preoţilor şi ai celorlalţi ostenitori pe care vi l-au făcut cu prilejul împlinirii a cinci ani de Patriarhat. Toate acestea sunt binevenite întrucât au darul să ne întărească şi mai mult în comuniunea noastră, să ne unească pe toţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi simţire. Deci, a fost un indiciu pentru cât este de bine ca toţi să coopereze ca un corp unitar. Trebuie să preţuim această unitate pentru că unitatea este puterea noastră”.

În încheierea şedinţei solemne a Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre provocările lumii contemporane cărora Biserica este chemată să le ofere răspunsuri: „Noi înţelegem că la ora actuală majoritatea ţărilor din zona aceasta a Europei se confruntă cu o criză economico-financiară, dar considerăm că mai grea decât criza economico-financiară este criza spirituală. De altfel, rădăcina acestei crize economico-financiare este de ordin spiritual şi moral. Lăcomia mare a unora a dus la lipsa de mijloace materiale şi de bani a altora. Deci, considerăm că toate încercările acestea, inclusiv marea încercare comunistă, ca şi criza capitalistă din vremea noastră, sunt încercări care îndeamnă Biserica lui Hristos să întărească mai mult credinţa”.

După şedinţa Sfântului Sinod, Patriarhul României şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Efrem au vizitat Expoziţia tematică de fotografie – 2012 Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor din SalaEuropa Christiana a Palatului Patriarhiei.

La eveniment au fost prezenţi ierarhi ai Sfântului Sinod, delegaţia greacă, membrii Permanenţei CNB şi Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, cadre didactice, protopopi, preoţi din Capitală şi împrejurimi, monahi, studenţi teologi şi elevi seminarişti.

Related Posts

Sari la conținut