Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a avut loc, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Dintre hotărârile luate menţionăm:

– Aprobarea textului Pastoralei Sfântului Sinod la încheierea Anului Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, care se va citi în prima duminică din Postul Naşterii Domnului (18 noiembrie 2012) în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română;

– Proclamarea anului 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română;

– Organizarea în anul 2013 a Concursului naţional Părintele Dumitru Stăniloae – 110 de la naştere, 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice;

– Aprobarea propunerilor celui de-al V-lea Congres naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română cu tema Formare, calitate, competitivitate în învăţământul teologic universitar contemporan, care a avut loc la Mănăstirea Nicula între 24 – 26 septembrie 2012;

– Evaluarea învăţământului teologic preuniversitar seminarial şi liceal teologic;

– Intensificarea activităţilor pastorale şi cultural – educaţionale pentru copiii şi tinerii din diaspora română.

Preafericirea Sa, în deschiderea şedinţei, a spus că prioritatea Bisericii Ortodoxe Române în această perioadă este ajutorarea bolnavilor şi a celor nevoiaşi.

„Lucrarea noastră principală în această perioadă este să ajutăm mai mult pe cei bolnavi şi mai ales pe bolnavii care sunt foarte săraci şi singuri. Este multă suferinţă în popor. Aceste zile de hram la Bucureşti ne-au arătat pe de o parte că evlavia poporului nostru este foarte mare, dar şi suferinţa lui este foarte mare. Sunt foarte mulţi oameni bolnavi, sunt foarte mulţi oameni suferinzi”, a spus Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române.

Ierarhii Bisericii noastre au aprobat astăzi textul pastoralei care se va citi în prima duminică din Postul Naşterii Domnului (18 noiembrie 2012). În pastorală sunt îndemnaţi monahii şi preoţii să se implice mai mult în ajutorarea bolnavilor şi a celor nevoiaşi.

„Esenţialul în această pastorală este sensibilizarea parohiilor şi mănăstirilor pentru ajutorarea bolnavilor, ajutorare prin rugăciune mai întâi pentru că aceasta este cea dintâi lucrare a Bisericii. De asemenea, în pastorală se face un apel ca în perioada Postului Crăciunului să se realizeze colecte de bani, de haine şi de alimente pentru cei care sunt bolnavi şi mai ales pentru bolnavii bătrâni care nu se pot mişca şi care trebuie să simtă din partea Bisericii că ierarhii, preoţii, monahii, credincioşii şi credincioasele sunt mâinile iubirii milostive ale lui Hristos faţă de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a mai precizat Patriarhul României.

Un alt subiect pe marginea cărui s-a discutat a fost îmbunătăţirea învăţământului teologic, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Trebuie să pregătim mai bine studenţii, mai ales din punct de vedere spiritual, duhovnicesc, deoarece se văd tendinţele de secularizare foarte mari de scădere a vieţii duhovniceşti în unele şcoli şi trebuie să ascultăm şi ceea ce spun decanii Facultăţilor de Teologie care s-au întrunit la Mănăstirea Tismana în toamna aceasta şi au făcut propuneri pentru înnoirea învăţământului teologic universitar. Pe de altă parte, exigenţele academice europene sunt altele decât cele de până la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Se pune mult accent nu doar pe citirea cursului, ci şi pe cercetare, pe studiu, aprofundare şi de publicare de cărţi şi studii şi mai ales publicarea lor în reviste de circulaţie internaţională. Avem o responsabilitate deosebită pentru a ne implica mai mult în organizarea învăţământului teologic, calitatea lui duhovnicească şi calitatea intelectuală”.

Related Posts

Sari la conținut