Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţă la Palatul Patriarhiei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în ședință de lucru, astăzi, 4 iulie 2013, la Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările vor continua și mâine, 5 iulie 2013.

Şedinţa a început cu un scurt cuvânt al Patriarhului României, apoi Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, a prezentat un cuvânt de meditaţie cu tema Arhiereul părtaş la starea de jertfă a lui Hristos: „A fi părtaş la starea de jertfă a lui Hristos înseamnă a avea acea sensibilitate dureroasă pentru suferinţele şi pentru perspectivele de a pierde ale altora din pricina persistării în cele rele. Dacă prin arhiereu se exercită în continuare arhieria lui Hristos şi este operativă starea lui de jertfă s-ar cuveni ca arhiereul să simtă şi el această durere a lui Hristos pentru suferinţele credincioşilor încredinţaţi lui. Numai jertfa aduce rod. În lipsa ei activitatea cea mai generoasă devine stearpă.”

În continuare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificaţia jertfei în creştinism: „Jertfa în creştinism nu se opreşte la Mormânt şi Cruce, ci se transfigurează în Înviere. Deci, această Jertfă şi Înviere, suferinţă şi bucurie ca binecuvântare pentru jertfă este esenţială în Ortodoxie. Considerăm că este important pentru noi să dăm sens şi suferinţei şi speranţei şi reuşitei şi eşecului. Ce poate părea astăzi un eşec poate fi interpretat mâine ca o înţelepciune a lui Dumnezeu”.

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate.

[]

Related Posts

Sari la conținut