Elevii Liceului „Nicolae Bălcescu” din Oltenița în pelerinaj

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în perioada 31 mai – 2 iunie 2017, un grup de copii de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Oltenița a participat alături de profesori de-ai lor la un pelerinaj, în încercarea de a descoperi o parte a izvorului de sănătate spirituală de care generația tânără are atâta nevoie.

Setea de frumos și de adevăr poate fi potolită doar prin conștientizarea duhului creștin și a patriotismului neamului românesc de care trebuie să fie mândri. Purificat cu durere și cu sânge, dar și cu râuri de lacrimi, pământul românesc păstrează viu trecutul, atât ca vestigii istorice, culturale, cât și, bineînțeles, religioase.

Sentimentul de comuniune și apartenență față de Biserica Ortodoxă Română și de Neam nu se transmite din păcate ereditar, iar noi, ca profesori îndrumători ai acestor copii, ne-am gândit la necesitatea identificării, stimulării și valorificării potențialului creativ al acestora prin ancorarea la realitățile pământului românesc. Părintele Iustin Pârvu spunea că „trebuie să fim atenți, să avem grijă pe unde călcăm, pentru că e posibil să călcăm pe oase de sfinți”.

Primul obiectiv vizitat a fost Chilia părintelui Arsenie Boca, de la Sâmbăta de Sus, din Munții Făgăraș, urmat de mormântul de la Prislop, locuri deja recunoscute de cei mai mulți români ca generatoare de credință, forță și sfințenie. Senzația mărturisită a copiilor a fost de pătrundere într-un spațiu sacru, într-un colț de Rai amintind de celebrele versuri ale Mioriței: „Pe-un picior de plai/Pe-o gură de Rai…”. Sentimentul, că fiecare se poate hrăni din focul credinței ortodoxe, amplificat de uimirea în fața măreției peisajului, nu i-a părăsit nici o clipă.

Sentimentul religios ne-a făcut să ne emoționăm și la Mănăstirea Lainici, unde se află Moaștele Sfântului Irodion și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Adevărate lecții de istorie s-au primit și la Castelul Huniazilor, din Hunedoara , unde nu doar copiii au fost impresionați de informațiile primite, ci și ghidul nostru, de dorința lor de cunoaștere și de sufletele lor vibrante, în ciuda aparențelor că „noii generații nu-i pasă de nimic”. Finalul întâlnirii a fost deosebit de emoționant, cu lacrimi văzute sau ascunse, căci copiii au simțit nevoia să cânte, pe versurile lui Radu Gyr, „Avem o țară” ,alături de ghidul îmbrăcat în costum tradițional românesc.

Legătura cu rădăcinile neamului românesc s-a realizat și la Horezu, unde elevii au asistat la o demonstrație de olărit, cu motive tradiționale românești. Orașul Târgu Jiu ne-a oferit, prin Brâncuși, șansa de a vibra și la valorile culturale ale acestui neam românesc cu atât de multe profunzimi sufletești.

Considerăm că obiectivele acestui pelerinaj au fost atinse, fapt demonstrat de puternicul impact emoțional resimțit de noi toți.

A consemnat Preotul Cristian Vasile, profesor de religie la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Oltenița

Related Posts

Sari la conținut