Prozanic – Drăgășani – Măciuca, Neam al comuniunii în credință, popor și țară
Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Prozanic, alături de Fundația „Preoteasa Elena”, în perioada 25-26 iulie 2022, la inițiativa părintelui-profesor Niṭǎ Ștefan – Cǎtǎlin, a avut loc Festivalul cultural artistic: Prozanic – Drăgășani – Măciuca, Neam al comuniunii în credință, popor și țară.
Dintre partenerii implicați în buna desfășurare, amintim:
- Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din comuna Vasilați, județul Călărași;
- Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Stoilești, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului;
- Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, din orașul Drăgășani, județul Vâlcea;
- Liceul Teoretic Măciuca, comuna Măciuca, județul Vâlcea.
Obiectivele festivalului:
- să cultive dragostea față de țară și de Biserică, de a-i educa pe tineri în sensul respectării valorilor tradiționale, afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale;
- să aducă un spirit de frățietate, comuniune și întrajutorare între tinerii comunităților parohiale ortodoxe din cele două eparhii;
- să pună în evidență unitatea de credință și de neam, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei.
Prima zi de festival a început la ora 7.30, cu Rugăciunile de dimineață și Paraclisul Maicii Domnului, continuând cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În jurul orelor 11.00, la Biserica parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prozanic a avut loc momentul emoționant de primire a grupurilor de elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din localitatea Drăgășani, județul Vâlcea, și de la Liceul Teoretic din comuna Măciuca, județul Vâlcea, primire făcută de către grupul de copii și tineret al Fundației Preoteasa Elena a Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prozanic și de grupul de cateheză al Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prozanic. A fost un moment plin de emoție, deoarece prietenia din mediul on line care dura de câteva luni bune s-a materializat în întâlnirea fizică, întâlnire ce apropie oamenii și sufletele lor, în comuniunea către divinitate, cu atât mai mult, cu cât Biserica a fost locul ales, spațiu al rugăciunii și al pioșeniei, în împreună lucrare duhovnicească, pentru desfășurarea Slujbei de Tedeum.
Orele 14.00 au culminat cu deschiderea oficială a Festivalului cultural artistic: „Prozanic – Drăgășani – Măciuca, Neam al comuniunii în credință, popor și țară”.
Participanții au socializat, s-au derulat discuții tematice în grupuri.
Printre invitații zilei de luni s-au numărat actorii Daniela Nane și Silviu Biriș. Interpreți ai cântecului popular: Elena Baltoș, Ion Ioniță, Valeria Arnăutu, Gheorghe Gheorghe, Mariana Stănescu Verman și Lucia Lazăr au ridicat publicul la petrecere și joc popular. Interpreta Dana Florian a susținut un recital de muzică folk, jazz si pop. Potpuriul instrumental la ocarină, fluier, muzicuță, caval și acordeon, interpretat de Nina Marinescu, a bucurat publicul.
Am avut deosebita bucurie ca luni, 25 iulie 2022 sǎ ȋl avem ȋn mijlocul nostru pe Pr. Prof. Spiroiu Mișu Opricǎ, inspector școlar pentru disciplina Religie ortoxǎ în cadrul Inspectoratului Scolar Judeṭean Cǎlǎrași.
După programul artistic relaxant, copiii au fost invitați să-și arate calitățile și talentele native în diverse jocuri și activități la iarbă verde. Spre seară, lumea s-a retras la rugăciune, aducând slavă lui Dumnezeu, pentru toate binecuvântările primite.
Marți, 26 iulie, la ora 8.00 festivalul a continuat în același spirit de evlavie, cu rugăciunile de dimineață și Paraclisul Maicii Domnului. După care, iar strânși pentru veselie și voioșie, grupul de copii și tineret al Fundației „Preoteasa Elena” a Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prozanic a prezentat un program artistic, sub directa coordonare și îndrumare a părintelui Niță Ștefan Cătălin.
În continuarea acestora, grupul de cateheză al Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prozanic, coordonat de doamna Durlan Ștefana, profesor de religie ortodoxǎ la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din comuna Vasilați, județul Călărași, și-a desfășurat micul moment din care a reieșit că micii artiști sunt dornici de a fi viitori maeștri ai oratoriei.
Arhiepiscopia Râmnicului, reprezentată de părintele Vasile Cristian de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Stoilești, a venit cu un grup de tineri talentați. care au intonat cântece oltenești, acompaniindu-i la fluier.
Nu mai puțin veseli si voioși și-au adus prinosul elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din localitatea Drăgășani, județul Vâlcea, al căror coordonator, doamna Ciobanu Valentina, profesor de Limba și Literatura Română, îi pregătește cu dăruire și entuziasm.
Din județul Vâlcea, mai exact, Comuna Măciuca, elevii Liceului Teoretic au venit și ei să-și etaleze meritele, sub îndrumarea doamnei Popescu Anne Mari Luiza, profesor de Limba Franceză.
Festivalul s-a încheiat cu festivitatea de premiere, însoțită de cuvinte de laudă la adresa copiilor și a îndrumătorilor care i-au pregătit cu bucurie.
Au consemnat pr. prof. Niță Ștefan Cătălin și prof. Durlan Ștefana