Șezătoare cu bunici și nepoți, la Prozanic. O comuniune în credință, tradiții și obiceiuri.

Anul 2023 a fost proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, organizează Concursul Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”, desfăşurat în eparhia noastră cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

Concursul își propune să evidențieze rolul, importanța și necesitatea comuniunii dintre oameni, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credinţă.

În acest sens duminică, 12 februarie 2023 în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a avut loc în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”, activitatea: Șezătoare cu bunici și nepoți, la Prozanic. O comuniune în credință, tradiții și obiceiuri din secțiunea Activități ale grupului catehetic a proiectului coordonat de părintele Niță Ștefan Cătălin.

Șezătoare cu bunici și nepoți, la Prozanic. O comuniune în credință, tradiții și obiceiuri, a fost, de fapt, o întâlnire între generaţii, astfel încât tinerii să nu uite valorile lumii satului de odinioară, iar bunicii să simtă că sunt iubiţi şi respectaţi.

Aproape 35 de copii, tineri, părinți, bunici, profesori și învățători s-au adunat cu toţii în biserica parohiei Sfântul Gheorghe Prozanic – vatră a satului, într-o şezătoare autentică, intitulată sugestiv „O comuniune în credință, tradiții și obiceiuri”. Un semn de respect, de dragoste, de preţuire pentru aceşti oameni ajunşi la bătrâneţe, care au ştiut să păstreze atât de bine tradiţiile, pentru ca apoi să împărtăşească din frumuseţea lor şi generaţiilor care vin. Iniţiativa a aparţinut părintelui Niță Ștefan Cătălin, pasionat de valorile tradiţionale ale satului românesc.

Copiii, elevi ai școlilor „Constantin Brâncoveanu” Vasilați şi „Mircea Eliade” Oltenița, au exemplificat tradiţii şi meşteşuguri moştenite de la bunici: lucrul la gherghef, gătitul în stil tradițional, arta lucrului de mână, a cusutului și a broderiei tradiționale (andrele, croșetă, ac, etc.), totul sub atenta îndrumare a bunicilor satului.

„Această acţiune a pornit din dragoste pentru bătrânii noştri, pentru că am învăţat multe de la ei şi în continuare avem de învăţat” a explicat doamna profesor Amalia Eftimie – specialiatea limba și literatura română, director al Liceului Tehnologic „Ion Ghica” din Oltenița, invitată la eveniment.

„Este o întâlnire de suflet, o bucurie şi o satisfacţie când întâlneşti asemenea oameni dăruiţi, care au în vedere activităţile acestea de înaltă ţinută, adresate oamenilor din comunitate, dar în care sunt antrenaţi şi elevii. În felul acesta se creează o osmoză între cei mici şi cei mai mari, de data aceasta „cei trecuţi de culmea dealului”, cum zic ei – bunicii. E vorba, de fapt, de o comuniune folositoare în transmiterea tradiţiei”, au apreciat doamnele: profesor Ștefana Durlan – specialitatea religie de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Vasilați și profesor – învățător Niculina Mușat de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Oltenița.

A urmat apoi o sesiune de întrebări și răspunsuri între cei mai vârstnici (bunici) și cei mai tineri (nepoți).

La fel ca în cazul şezătorilor de altădată, după muncă a fost loc şi de voie bună. Doamna Nina Marinescu, absolventă a Școlii Populare de Artă din București și enoriașă a parohiei noastre, a susținut un program la fluier și muzicuță intitulat „de pe Valea Prozanic – Tântava”.

La finalul manifestării toţi cei prezenţi au fost omeniţi, în spiritul satului tradițional românesc cu plăcinte, gogoși scovergi și rătaviță.

 

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

 

Related Posts

Sari la conținut