Ziua Națională a Lecturii în Parohia Prozanic. Cercul de literatură „Citim Zi de Zi!”

Începând din anul 2022, România are o Zi Națională a Lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

A fost aleasă această dată (15 februarie) pentru că este ziua în care s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret — un renumit matematician și ministru al Educației, renumit pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.

Astfel, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii și în contextul anului 2023 proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), miercuri 15 februarie 2023, în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a avut loc cercul de literatură „Citim Zi de Zi!”.

Cercul de literatură „Citim Zi de Zi!”, este parte componentă în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”, secțiunea Activități ale grupului catehetic a proiectului coordonat de părintele Niță Ștefan Cătălin.

În deschiderea cercului de literatură, părintele Niță Ștefan Cătălin le-a vorbit celor aproximativ 40 de copii, despre inportanța lecturii în viața noastră, despre lectura rugăciunii și despre cultura dobândită prin aceasta despre Dumnezeu și Biserica Sa. De asemenea, le-a fost explicat copiilor prezenți faptul că lecturarea textelor biblice îmbogățește mintea și sufletul de cunoașterea lui Dumnezeu, cunoaștere ce pleacă de la voința omului și se concretizează prin rugăciunea neîncetată. Ca semn al prețuirii pe care Biserica o arată față de cei mai mici dintre credincioșii ei, au fost împărțite copiilor prezenți cărți și reviste cu caracter religios.

A urmat apoi, o serie de activități de încurajare a cititului și de stimulare a interesului pentru carte în rândul elevilor, pregătite de către cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Constantin Brâncoveanu din Vasilați: profesor Bălașa Floarea – specialitatea istorie, profesor Durlan Ștefana – specialitatea religie ortodoxă, profesor Ciorică Mihaela – specialitatea limba și literatura română: lectura unor pasaje preferate din cărți și reviste cu caracter religios, scenete, poezii, citirea unor fragmente din operele unor scriitori și poeți români, prezentarea cărții preferate și alte activități creative.

Doamna Nina Marinescu, absolventă a Școlii Populare de Artă din București și enoriașă a parohiei noastre, a încheiat șirul de activități din cadrul cercului de literatură „Citim Zi de Zi!” cu un program la fluier, muzicuță și ocarină intitulat „Prietenia dintre Muzică și Lectură”.

În final, părintele Niță Ștefan Cătălin, a mulțumit tuturor pentru participarea la cercul de literatură „Citim Zi de Zi!”, organizat cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, care ne-a oferit un prilej bun să reiterăm importanța cărților în viața noastră și să inițiem împreună obiceiuri de lectură, atât de necesare pentru toți. Să nu uităm că fiecare zi este potrivită pentru a descoperi o carte. Copiii, tinerii și adulții au nevoie de rutina lecturii pentru a se bucura de beneficiile ei.

 

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

Related Posts

Sari la conținut