Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România în Parohia Prozanic

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015 și este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta 14 mai 2023.

Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone.

Parohia Sfântul Gheorghe Prozanic, a sărbătorit prin Sfânta Liturghie Duminica Samarinencei, punctând în acelaşi timp şi Ziua Națională a Portului Tradiţional din România.

Astfel, elevi ai grupului de copii și tineret „Preoteasa Elena” au venit îmbrăcați în straie tradiționale, amintind celor prezenți despre faptul că în această zi sărbătorim unul dintre cele mai importante elemente ale identității naționale: portul tradițional, care reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor.

De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, sub coordonarea părintelui paroh Niță Ștefan Cătălin, elevii grupului de copii și tineret „Preoteasa Elena”, au explicat credincioşilor: scurt istoric al costumului național care definește cultura românească, din ce este format costumul național și ce îl face special, specificul costumului popular în funcție de zona de proveniență.

 

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

Related Posts

Sari la conținut