În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea „Înălţării Domnului” a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea „Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor”, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Recomandarea de a pomeni eroii în această zi a fost făcută Parlamentului României și regelui Ferdinand de Patriarhul Miron, în dubla sa calitate, de Președinte al Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război și ca Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această pomenire a durat până în 1948, când regimul comunist a întrerupt-o și a transferat-o în ziua de 9 mai.
După revoluția din 1989, pomenirea eroilor în a patruzecea zi după Paști a fost reluată, fiind fixată de Sfântul Sinod în anii 1991 și 2001 ca Sărbătoare Națională Bisericească, iar de Parlamentul României în 2003 ca Sărbătoare Națională a Poporului Român.
Astfel, pentru pomenirea tuturor eroilor parohiei Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, şi nu numai, căzuţi de-a lungul timpului, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea Patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea Neamului, libertatea şi demnitatea Poporului Român, parohia Sfântul Gheorghe Prozanic, a cinstit cum se cuvine această zi prin săvârşirea la troița din fața bisericii parohiale, a slujbei parastasului, oficiată de către părintele Niță Stefan Cătălin, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic.
În cuvântul rostit după slujba Parastasului, părintele Niță Ștefan Cătălin a evidențiat importanța jerfei românilor care au pus dragostea de neam mai presus de viața lor.
A consemnat Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin
Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic