Atelier dedicat meșteșugului olăritului în Parohia Prozanic

Anul 2023 a fost proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, parohia Prozanic a organizat sâmbătă, 17 iunie 2023, atelierul dedicat meșteșugului olăritului „Olăritul, artă și tradiție.”

Grupul de copii și tineret „Preoteasa Elena” al parohiei Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, s-au întâlnit cu domnul Ovidiu Dumitrescu, din Vulcana – Pandele, județul Dâmbovița, unul dintre puţinii meşteri profesionişti în arta olăritului din România, care ne-a oferit un prilej bun să aflăm nu doar povestea sa, ci şi din tainele olăritului sau din realităţile mai mult sau mai puţin cunoscute ale artei populare care se creează în prezent.

Însoţit de roata olarului adusă tocmai din atelierul său şi de boţuri de lut, ne-a provocat să învăţăm din secretele artei sale. Măiestria îndemânării şi infinita sa răbdare, presărate pe alocuri cu un umor popular delicios i-a convins pe copiii și tinerii prezenți să devină „mici meşteri”. Farfurioare, boluri, şi căniţe au ieşit din mâinile atent ghidate ale maestrului.            „Textura lutului atât de fină la atingere, felul în care aceasta prinde formă şi viaţă în mâini, sentimentul de concentrare profund relaxantă care se simte – nu vă spunem decât că e o trăire de-a dreptul fascinantă ce merită încercată!”, ne-a mărturisit Valentin, unul dintre tinerii participanți la atelier.

Ca toţi meşterii populari adevăraţi, Ovidiu Dumitrescu realizează tot procesul de creaţie de unul singur, de la pregătirea luturilor şi vopselelor care se face exclusiv din resurse naturale, până la modelarea, decorarea, răzuirea şi arderea la cuptor.

În finalul activității, domnul Ovidiu Dumitrescu, i-a felicitat pe tinerii care au participat și care au învățat câteva lucruri din arta olăritului: să pregătească lutul pentru olărit, să construiască un vas pe rotativa manuală, să întindă foi din lut și apoi să creeze formele pe care le doresc, să decoreze un vas cu pigmenți speciali, să glazureze un obiect din creându-și propriul design, să folosească tehnica macrame cu șnururi, pentru a scoate în evidență obiectele de lut.

Gradul de interes ridicat pentru olărit, manifestat de copiii și tinerii prezenți, și nu numai, l-au determinat pe meșterul popular Ovidiu Dumitrescu, să dăruiască grupului de copii și tineret „Preoteasa Elena” al parohiei Sfântul Gheorghe Prozanic, roata de olărit împreună cu toate materialele și accesoriile necesare exersării acestui meșteșug.

Grupul de copii și tineret „Preoteasa Elena” al parohiei Sfântul Gheorghe Prozanic, i-a mulțumit domnului Ovidiu Dumitrescu, meșter popular, pentru darul făcut, pentru onoarea și bucuria de a fi în mijlocul lor, adresându-i invitaţia de a mai reveni când se va putea în parohia noastră.

 

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

Related Posts

Sari la conținut