Tineri din parohia Prozanic au participat la ITO 2023 Timișoara

Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, tineri din parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa au participat în perioada 31 august – 3 septembrie 2023 la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, ediție desfășură de această dată la Timișoara, capitala culturală a Europei în acest an.

Festivitatea de deschidere a avut loc în seara primei zile a evenimentului, fiind desfășurată în Parcul Rozelor din Timișoara. Aici, cei peste 3500 de tineri prezenți s-au bucurat de prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un număr mare de ierarhi, preoți și diaconi.

Cea de-a VII-a ediție s-a desfășurat sub sloganul „Voi sunteți prietenii mei” (Ioan 15, 14), reunind peste 3500 de participanți din 20 de țări. Tema propusă a adus în fața tinerilor o componentă numeroasă de conferințe și prelegeri, reunind invitați de seamă pentru a reactualiza mesajul scripturistic cu privire la prietenia autentică, ce îl are ca fundament pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Un moment de profundă apropiere duhovnicească și răgaz sufletesc a fost slujba de priveghere care a avut loc în noaptea dintre ziua de vineri, respectiv sâmbătă, unde, într-un duh cu totul special, mii de tineri au luat parte la această frumoasă mărturisire a credinței, prin participarea la Vecernie, Utrenie și Sfânta Liturghie, împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

Momentul central al acestui eveniment de anvergură a fost reprezentat de „Procesiunea prieteniei”, unde toți tinerii prezenți au mărșăluit preț de două ore prin orașul de pe Bega, rostind rugăciuni, imnuri bisericești, fluturând steaguri și mărturisind o singură credință dreptmăritoare. În fața Catedralei Mitropolitane, la finalul procesiunii, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor români căzuți la revoluția din anul 1989, comemorându-se, astfel, jertfa lor pentru libertatea noastră de astăzi.

Ultima zi a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În cadrul festivității de final, ștafeta a fost predată mai departe următorului oraș gazdă al Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, București, torța fiind oferită reprezentanților Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Tinerii parohiei Prozanic s-au bucurat de aceste zile de întâlnire cu tineri ortodocși din întreaga țară și din lume, au fost veseli, luminoși, dar și responsabili și mărturisitori, reprezentând cu seriozitate eparhia Sloboziei și Călărașilor, protopopiatul Oltenița și parohia Prozanic din care provin și arătând lumii de astăzi, prin comportamentul lor, că și generația de mâine a României crede și apără cu tărie, cu dragoste și cu jertfelnicie valorile fundamentale ale credinței creștin-ortodoxe și ale neamului românesc.

 

„Mi-a plăcut foarte mult la ITO 2023, Timișoara! Am cunoscut oameni noi, m-am distrat, și am învățat multe chestii. Dar cel mai și cel mai mult mi-au plăcut plimbările și aventurile prin acest oraș. Timișoara este un loc foarte curat cu oameni civilizați și cu multe monumente de vizitat.

Dintre toate activitățile de la ITO la Procesiunea prieteniei parcă am simțit ceva care lumina în mine, ceva călduros. A fost frumos și m-am distrat, abia aștept data viitoare când va fi a 8-a ediție ITO!”

                                    GUȚU Ionuț Mădălin

 

„ITO 2023 mi s-a părut o experiență destul de interesantă. Am legat multe prietenii cu alți adolescenți. Momentele religioase au fost destul de cuprinzătoare încât m-au captivat
într-o lume a prieteniei și a comuniunii cu Dumnezeu.”

                                    BUCUR Alexandru Valentin

 

„ITO pentru mine a fost o experiență de neuitat de a-mi face mulți prieteni de peste tot și de a avea o relație strânsă cu aceștia.”

                                    IONIȚĂ Valentin Marian

 

„Pentru mine ITO a însemnat o experiență de viață, eu și frații mei din parohie ne-am făcut noi prieteni:Mihai, Dorian, Timeea și Casandra din Episcopia Oradiei, cu care sperăm să facem activități în comun. De asemenea mi-au plăcut și  prelegerile care s-au ținut la sala Olimpia, de unde am luat invățături și sfaturi. ITO 2023 mi-a plăcut foarte mult!.”

                                    NEAMȚU Marius Cristian

A consemnat:

  • Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

  • Profesor Durlan Ștefana

Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” Vasilați

Related Posts

Sari la conținut