„Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 10, 32-33)
La data de 4 februarie 2025 a avut loc activitatea metodică a profesorilor de religie ortodoxă - Centrul Oltenița, responsabilă fiind dna. prof. Voinea Elena.
Am avut onoarea de a avea ca invitat special pe părintele dr. Necula Marian, protopop al Protopopiatului Oltenița, care a adresat cuvinte de folos și de învățătură.
Întâlnirea a debutat cu prezența cadrelor didactice, însoțite de elevi, la Sfânta Liturghie, săvârșită în sobor la Mănăstirea Plătărești, veche mănăstire ortodoxă din România, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Mercurie și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Acest sfânt lăcaș a fost ctitorit de Matei Basarab domn al Țării Românești la 3 aprilie 1646.
La sfârșitul dumnezeieștii slujbe, elevii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Hristos.
În continuare au urmat discuțiile în unitatea de învățământ:
- Doamna prof. Voinea Elena, alături de elevi, a enumerat activitățile școlii, iar eleva Bițeanu Sofia și colegii săi au interpretat cântece religioase.
- Doamna prof. Pripas Georgeta, profesor religie la Colegiul Național „Neagoe Basarab” – Oltenița, a susținut un referat și o prezentare conforme temei privind implementarea Curriculumului la decizia elevului în oferta școlilor (CDEOȘ), cu propuneri pentru discipline opționale relevante disciplinei.
Părintele inspector de specialitate a oferit îndrumări metodologice și a subliniat importanța valorilor morale și spirituale în educația elevilor:
aspecte legislative privitoare la predarea disciplinei religie (aspecte din Legea învățământului preuniversitar, inspecțiile generale și tematice, auto/evaluarea cadrelor didactice);
aspecte organizatorice și administrative legate de activitatea profesorilor de religie;
organizarea și desfășurarea Concursurilor și olimpiadelor școlare (Religie și Cultură și spiritualitate românească etc.);
prezentarea ofertei Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” - Slobozia;
diverse informații specifice disciplinei.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și discuții libere, în care profesorii au împărtășit părerile față de lecție, experiențe didactice și au propus soluții pentru provocările întâmpinate în activitatea la clasă.
Anul 2025 este dedicat în Patriarhia Română temelor: Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, iar temele alese se regăsesc în activitățile educative de pe parcursul anului școlar.




